Huidveroudering

Vanaf de leeftijd van 25 jaar worden de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar wat zich uit in fijne lijntjes en rimpeltjes. Naarmate we ouder worden ontstaat er ook volumeverlies en verslapping van de huid. Doordat de doorbloeding steeds minder goed is, worden de huidcellen niet meer optimaal voorzien van voedingsstoffen en dit resulteert zich in een doffe huid.

Kenmerken van een oudere huid

  • Fijne lijntjes/rimpels
  • Verslapte huid
  • Grovere poriën
  • Pigmentvlekken (ouderdomsvlekken)
  • Couperose
  • Doffe teint
  • Droge huid

Huidveroudering door inwendige factoren

Huidveroudering treedt op door een combinatie van inwendige en uitwendige factoren.

  • Erfelijkheid: Waar je vandaan komt en wat je huidtype is, bepalen hoe snel de tekenen van huidveroudering verschijnen. Een lichte, gevoelige huid krijgt bijvoorbeeld op een jongere leeftijd rimpels, terwijl een Aziatische huid pas op latere leeftijd een ongelijkmatige huidskleur en rimpels kan krijgen.
  • Hormonen: De hormonen oestrogeen en progesteron spelen niet alleen een belangrijke rol bij onze vrouwelijke cyclus, maar ook bij huidveroudering. Oestrogeen heeft namelijk invloed op de vorming van nieuw collageenweefsel. Progesteron zorgt voor het behoud van bestaand collageen. Aan het begin van de menopauze vindt er een snelle daling plaats van de hoeveelheid van deze hormonen. Er wordt minder collageen aangemaakt waardoor de huid dunner wordt en volume verliest en rimpels dieper worden.

Huidveroudering door uitwendige factoren (ontstaan van vrije radicalen)

Huidveroudering treedt op door een combinatie van inwendige en uitwendige factoren.

Vrije radicalen zijn schadelijke stofjes die voor oxidatie in de huid zorgen waardoor de structuren van de huid worden aangetast en er vroegtijdige huidveroudering plaatsvindt. 

  • Zon (UVA en UVB): Zonnestralen zorgen in de huid voor het ontstaan van vrije radicalen.  Ook is de zon verantwoordelijk voor een ongelijkmatige pigmentatie in de huid wat zich uit als ouderdomsvlekken.
  • Luchtvervuiling: Luchtvervuiling treedt vooral op in steden en zorgt in de huid voor vrije radicalen wat de huid beschadigt.
  • Roken: Door de chemicaliën en nicotine in sigaretten neemt de hoeveelheid van vrije radicalen in het lichaam en de huid toe, met als gevolg; huidveroudering.
  • Voeding: Uit onderzoek blijkt dat suikers een negatieve invloed hebben op de huid wat voor versnelde huidveroudering zorgt. Dit chemische proces heet glycatie (versuikeringsproces) waarbij de suikers zich gaan binden aan eiwitten. Bekende eiwitten in de huid zijn collageen en elastine die verantwoordelijk zijn voor een stevige huid. Wanneer deze structuren ‘versuikeren’ treedt er sneller rimpels op.

Behandelingen in de praktijk

Behandelingen om verschijnselen van huidveroudering echt effectief aan te pakken zijn peelings en microneedling. Deze behandelingen vinden meestal in kuurverband plaats omdat er meerdere behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te krijgen. Deze behandelingen zorgen onder andere voor stimulatie van collageen en elastinevezels. Dit langzame proces  heeft nog weken een positief effect in de huid. Daarna zal je merken dat de huid steviger en gladder is geworden.

Het is van essentieel belang om de huid voorafgaande een behandeling te laten wennen aan bepaalde werkstoffen door middel van huidverzorgingsproducten voor thuis, zoals: glycolzuur, melkzuur en/of retinol. Dit betekent dat er bij bepaalde behandelingen specifieke producten worden geadviseerd om de huid  2 -4 weken voor te bereiden. Hierdoor wordt de (te dikke) dode huidlaag verdunt, waardoor de stimulerende werkstoffen dieper in de huid kunnen doordringen om meer effect te bereiken ook tijdens de behandeling. 

Bij couperose worden de rode bloedvaatjes effectief behandeld door middel van coagulatie.

Wanneer je je stoort aan een enkele pigmentvlek wordt er plaatselijk cryotherapie (bevriezing) toegepast. 

Gezonde leefstijl

Wanneer je graag een betere huid wilt die meer straalt, egaler ziet en minder rimpels en verslapping heeft, is het belangrijk om een zo gezond mogelijke leefstijl te hebben. Dit betekent onder andere dat je niet rookt, veel water drinkt, voldoende uren slaapt, stress vermindert, voldoende beweegt en dat je een gezond voedingspatroon hebt. Dit betekent dat je snelle koolhydraten beter kan vermijden (witte rijst/pasta, tarwe brood, suiker etc). Daarnaast is het belangrijk om veel antioxidanten te eten. Antioxidanten beschermen het lichaam en de huid tegen de vrije radicalen. Antioxidanten zit vooral in groenten en fruit.

Begeleiding/coaching

Het product advies heeft meestal bij de start van een behandelplan een milder aanpak dan dat de huid al een paar behandelingen heeft gehad. De huid is namelijk nog niet veel werkstoffen gewend, zoals retinol (vitamine A) of glycolzuur. Het product advies verandert dus gaande weg het behandelplan omdat de huid andere behoeftes krijgt. Hier wordt je uiteraard goed in begeleid. Ook ben ik er om tips en adviezen te blijven geven gedurende het gehele behandeltraject om de beste resultaten te behalen.